Nuffnang Kena Hack?

Ye, itulah apa yang aku baca di blog Amanz. Tapi website Nuffnang bukanlah kena hack, cuma ditutup buat sementara waktu, mungkin untuk mengemaskini database, mengetatkan keselamatan database yang penuh dengan maklumat sulit seperti akaun pengguna, seperti mana yang telah dibuktikan oleh GaySec bahawa tahap keselamatan Nuffnang masih rendah.


Kalau nak tahu, GaySec ni sebuah komuniti yang baru. Mereka lebih kepada menguji tahap keselamatan sesebuah website sama ada ketat atau lemah. Apa yang aku perasan ialah mereka selalunya akan melepaskan beberapa bukti yang disertakan dengan database supaya admin website tu sedar yang keselamatan websitenya amat lemah dan GaySec setakat ni belum pernah lagi menukar interface website yang dimasukinya. Jadi, peringatan buat mereka yang ada blog di hos sendiri, sila update Wordpress, tapi kalau guna Blogger tu sila tanya Google sama ada mereka update Blogger versi paling latest ke belum..haha

P.S : Aku pun terpaksa menghentikan iklan Nuffnang buat sementara waktu untuk mengelakkan blog aku jadi lambat loadingnya, tapi iklan Google still ada lagi..hehe

Previous
Next Post »
0 Komen