Motor dan Hard Breaking Method

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog aku..hehe. Sejak akhir-akhir ni aku banyak menggunakan motor aku untuk perjalanan ke hospital menghantar mak dan adik aku. So, meter km pun memang cepat je naik dan officially sudah habis pantangnya pada 4 Jun 2011. Apa pencapaian yang aku dapat dari motor ni? Haha..semestinya aku dapat merasakan yang motor itu bertambah pickupnya berbanding semasa 1st time aku bawak motor Lagenda 115 tu. Serius pickup sampai nak bawak mak aku pun aku kena slow slow dulu baru perah minyak, kalau tak memang habis aku kena dengar leteran mak aku..hehe

Nombor baik punyer..haha


Aku first time dengar hard breaking method dari forum motor. Ada 2 jenis break-in; hard dan soft breaking method. Break-in ni gunanya pada motor yang baru dibeli supaya kesemua part dalam motor terutamanya enjin dapat berfungsi dengan betul. Otai motor cakap lagi best hard breaking method sebab di penghujung pantang motor baru ni, kita dapat rasa top speed dan pickup yang semakin bertambah.

Aku sebenarnya tak pernah dengar method-method ni sebelum ni. Tapi bila aku baca cara-cara nak aplikasikannya, sebenarnya aku dah pernah buat dah tapi tak perfect la terutamanya hard breaking method. Hard breaking method ni memerlukan motor yang BARU dibeli supaya dipecahkan "daranya" dengan membawa selaju mungkin ketika dalam pantang dan mengaplikasikan konsep engine breaking iaitu apabila sampai ke top speed terus tukar gear lebih rendah tanpa perlu menggunakan break..haha. So aku guna cara ni time motor km aku baru mencecah 80++ km sebab time tu aku dah lambat untuk present projek PSM aku dan 400++ km, di mana aku terpaksa membawa motor dalam keadaan top speed selaju mungkin ke Bangi, ambik adik aku..hehe


Rujukan mengenai soft dan hard breaking.
Tips - Soft & Hard Breaking
Break In Secrets--How To Break In New Motorcycle and Car Engines For More Power
Previous
Next Post »
2 Komen
avatar

Apa keputusan Moto bro lpas hard break in tu? Sya buat soft jer. X brani nk buat hard sbb x mahu tnggung risiko .. hehe

Balas
avatar

Moto tak hancur..hehe
Memang terase pickup dia power skit
Dulu bawak wave 100 tak apply hard breaking pickup dia xpower..kena perah abis

Balas